Over de MAAN

Over de MAAN

MAAN staat voor Mounted Archery Association of the Netherlands. Maar waarom en door wie is de MAAN eigenlijk opgericht? Wat doet deze vereniging en wat zijn de doelstellingen? En waarom zou je als horsebackarcher lid worden? Dat maken we graag allemaal duidelijk op deze pagina.

Op deze pagina:

Oprichting

De MAAN is opgericht door de Horsebackarchers of Holland, Kessen Moving Mounted Archery en Paard en Boog. De behoefte aan een landelijke vereniging om de sport te ondersteunen bestond al langere tijd. Met het groeien en professioneler worden van de sport werd deze behoefte steeds dringender en dus kwamen trainers en leerlingen van de verschillende organisaties op 3 maart 2019 bij elkaar om dit te bespreken.

Doelstellingen

Het belangrijkste doel van de vereniging valt te omschrijven als ‘de boel bij mekaar houden’. In het buitenland hebben we vaak gezien dat met het groeien van de sport er spanningen ontstaan tussen de verschillende clubs terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Door samen te werken wordt de sport alleen maar groter en via een vereniging is dat het beste te regelen.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het organiseren van een kwalificatie voor een EK of WK. Dat gebeurt bij de MAAN in overleg met elkaar in een democratisch gekozen bestuur. Zo zal het nooit gebeuren dat één club zijn eigen leden voortrekt door een kwalificatie te organiseren waarbij alleen onderdelen aan bod komen waar zij ’toevallig’ hard op hebben getraind.

Vanuit de MAAN wordt ook iedere twee jaar de Nederlandse vertegenwoordiger van de International Horseback Archery Alliance (IHAA) gekozen. Deze houdt contact met de bestuursleden over regeldiscussies en wat daarin de stem van Nederland zal zijn. Ook betaalt de MAAN (vanaf 2020) een bijdrage aan de IHAA voor de activiteiten die ze onderneemt. Denk daarbij aan de Postals , Grand Prix wedstrijden, EK’s en WK”s.

Via de MAAN wordt het ook eenvoudiger om een clubcompetitie of een NK te organiseren. Naarmate we meer leden krijgen, zal er ook budget zijn voor uitwisselingswedstrijden met bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. En het zou helemaal mooi zijn als we in de toekomst degenen die Nederland bij een GP, EK of WK vertegenwoordigen financieel kunnen ondersteunen, maar dat is nog toekomstmuziek…

Voordelen lidmaatschap

Wat heeft de MAAN haar leden te bieden? We zetten de voordelen op een rijtje:

  • Stemrecht: iedere 2 jaar stemmen de leden wie in het bestuur mogen zitten.
  • Mogelijkheid om deel te nemen aan internationale wedstrijden die georganiseerd worden door de IHAA (international horseback archery alliance).
  • Aanvragen van IHAA grading (volgens het IHAA beoordelingssysteem) dit biedt een manier om de expertise van boogschutters te paard te beoordelen.
  • Wij zijn op de achtergrond druk bezig om meer voordelen te creëren, deze volgen zo snel mogelijk!