Mounted Archery Association of the Netherlands

Mounted Archery

in nederland

Welkom bij de Mounted Archery Association of the Netherlands

Leer Horseback archery met bij de MAAN aangesloten organisaties.

Aan de slag

Mounted archery is toegankelijk voor iedereen. Ervaring in het paardrijden en boogschieten is niet nodig, al is een basis in het paardrijden wel een voordeel. Het is niet nodig om in bezit te zijn van een eigen paard. Mocht je een eigen paard hebben, kunnen aangesloten instructeurs jou helpen om je eigen paard te trainen voor het boogschieten. Ook hebben we een overzicht van de clubs in Nederland, misschien wel bij jou in de buurt!

Hoe begin je met het boogschieten te paard?

  • Kom bij elkaar met vrienden, familie en kennissen die ook geïnteresseerd zijn om deze sport te gaan proberen.
  • Neem contact op met een aangesloten organisatie en start met de eerste lessen. Je leert eerst de basis in het boogschieten. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid (dat je jezelf en anderen niet bezeert) en techniek. Let op, boogschieten te paard is verslavend dus het kan zijn dat het een vaste hobby word!
  • Wordt lid van de MAAN. Een gezellige vereniging waar je mensen met dezelfde passie kunt ontmoeten. Daarnaast zal je dit nodig hebben als je mee wilt doen aan nationale en internationale wedstrijden. Zo kun je jezelf zien groeien in de sport.

Hoe train je jouw paard voor mounted archery?

Wij willen allemaal dat onze paarden braaf mee werken aan de activiteiten die wij met hen doen. Hoe pakken wij dat aan met het boogschieten, waarbij vreemde geluiden, materialen en bewegingen van te pas komen en waaraan wij onze paarden willen laten deelnemen? Wij horen vaak mensen zeggen ‘oh, mijn paard zal dit nooit kunnen doen’ maar wij gaan niet zomaar in één keer direct pijlen schieten vanaf de rug van het paard. Net als bij elke andere training moeten we het stap voor stap uitvoeren, zodat het paard leert wat wij willen en dat eventuele beangstigende prikkels door het paard niet als een bedreiging worden ervaren. De MAAN adviseert om de gids van de Internationale Society for Equitation Science 10 Principles for Horse training te volgen. Dit is wetenschappelijk gebaseerd op hoe een paard leert.

Materiaal aanbevelingen

Het kiezen van materialen is en blijft een persoonlijke keuze. Wij willen jullie graag tips meegeven welke materialen je het beste kunt gebruiken. Functionaliteit gaat ook altijd boven de looks – hier zijn een paar tips van ervaren boogschutters.

Vragen?

Heb je vragen over de sport? Kijk dan hier of jouw vraag er al misschien tussen staat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief